Hírek

Elérhetőségek

Erre figyeljünk a permetezés során

Tisztelt sződligeti lakótársaim!

Itt a nyár, és megérkezett vele a nyári kerti munkák ideje is. Tudjuk már melyek a zajjal járó kerti munkák szabályai, de a permetezésről még nem volt szó.

A gondatlan károkozás és a viták elkerülése érdekében fontos, hogy a kertjüket művelő ingatlantulajdonosok néhány szabályt betartsanak a növényvédelmi permetezés során.

A kerti munkák során is fontos tekintettel lenni a szomszédok érdekeire, különösen arra, hogy az ingatlannal határos területekre jutó permetszer ne okozzon károkat. Ez néhány egyszerű szabály betartásával biztosítható. Ugyanakkor a méhek védelmét is szem előtt kell tartani, ami hosszú távon befolyásolhatja környezetünk ökológiai egyensúlyát.

  • A permetezéssel járó kerti munkálatokat az érintett szomszédok felé a munka megkezdése előtt legalább 3 nappal írásban jelezzék (rossz idő esetén pót időpontok megjelölésével), hogy a szomszédok takarással tudják növényeiket védeni- fontos, hogy ezt ne mulasszák el, ugyanis ennek hiányában a permetező bírságolható!
  • A növényvédő szerek kijuttatásának legideálisabb időpontja a szél- és esőmentes napok, amikor a hőmérséklet + 10-25 °C között van.
  • Fontos a permetezést (rovarölő szerek esetén) a kora reggeli vagy esti órákban elvégezni, amikor a méhek már kevésbé aktívak.

Mivel a márkák és a hatóanyagok gyakran változnak, valamint többször módosul a szabad forgalmú (bárki számára elérhető III. kategóriás szerek) és az engedélyköteles (növényvédelmi végzettséghez kötött, I. és II. kategóriás szerek) kategóriák közti átsorolás a hazai és az EU-s irányelvek alapján, a permetezés megkezdése és a szerek beszerzése előtt érdemes szakembertől tanácsot kérni vagy a megfelelő oldalakon tájékozódni.

Kérem, tájékoztatóm megfogadását!

 

Tisztelettel,      

  Juhász Béla
polgármester sk.