Hírek

Elérhetőségek

Településtörténet

SzodligetSződliget egy fiatal település, alig 70 éves. Korábban pesti polgárok látogatták, akik nyaralóházakat és szép villákat építettek maguknak, családjuknak. A Dunakanyar mindig is vonzó volt, ezért szívesen pihentek itt a hétvégeken és a nyári időszakokban. Később egyre többen költöztek ide véglegesen, hogy életüket immár vidéki emberként éljék.

Tipikus agglomerációs településsé fejlődött Sződliget, mert az ide újonnan beköltözők nagy része nappal Budapestre jár dolgozni, és szinte csak az éjszakákat töltik itt.

2018-ra már közel 5000 lakosa van. Fekvéséről korábban már említést tettem. Duna melletti település, az egyik legszebb részén a Dunakanyarnak, és itt fontos megemlíteni, hogy a Duna parti rész 2/3 része a Természetvédelmi terület. A Duna mentén 44 km-es bicikliút áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A Sződligeten átkerekezők, vagy csak akik a parton sétálni szeretnének, láthatják a Sződligeti yacht kikötőt, és beülhet a Duna parti kellemes hangulatú éttermek egyikébe.

Ha lehet, még szebb része Sződligetnek, a Sződligeti Horgásztó. A National Geographicban többször jelent már meg fotó a tóról, és már a nap képe is volt: Dvornik Gábor képe 2018. januárjában.

Sződliget 27 km-re van Budapesttől, ahová autóval, vonattal vagy busszal is könnyen eljuthatunk.

A Sződligeti emberek nagyon vendégszeretők, szívesen vesznek részt közösségi programokon, szeretnek szórakozni és vidámak.