Hírek

Elérhetőségek

Polgármester

Juhász Béla polgármesterSzeretettel és tisztelettel köszöntöm Önt

Sződliget község honlapján!

Bár a község területén kőkori leletek is előkerültek, Sződliget, mint önálló település fiatal, alig több, mint 60 éves. Az 1950-es önállóvá válásig Csörögi-major, Sződrákos  és Sződliget-telep neveken közigazgatásilag Sződ községhez tartozott.

Az eltelt hat évtized alatt alakult ki mai szerkezete, értékei. Egy kedves összetartó közösség, amely mindig szeretettel fogadta az ide látogatót, az ide települőket.

Községünkben színes kulturális élet zajlik. Az utóbbi időben, a régióban is ismert hagyománnyá vált a karácsonyi mézeskalács falu készítés, gyermek KRESZ nap, „Vándor fakanál” főzőverseny, „Rúgd a labdát Sződliget” focibajnokság, gyermek horgász verseny valamint a Dunakanyar Népművészeti Fesztivál és a Veterán-autós találkozó.

A község önkormányzatát egy lokálpatrióta civil szervezet, a Tiszta Forrás Szövetség tagjai alkotják, amelynek jelöltjei a 2010. évi választásokon nagy fölénnyel kaptak bizalmat a választóktól. Az összes képviselői hely megszerzését követően az önkormányzati munka rendszerét tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy a demokratikus elveket maximálisan tiszteletben tartva, kizárólag az itt élők széles körének érdekeit figyelembe véve működhessen és fejlődhessen településünk. A döntések társadalmasítása érdekében alakult meg az Idősek Tanácsa és az Ifjúsági Tanács. Etikai kódexben szabályoztuk az összeférhetetlenséget. Meggyőződésünk, hogy az országban sok helyen fellelhető megosztottság, a „mi és ők” sémájára épülő fekete-fehér politikai gondolkodás következménye. Ezért tudatosan igyekszünk kizárni a település életéből a nagypolitikát. Úgy véljük, hogy az élet ennél sokkal színesebb, ezért az alábbi legfontosabb értékeken alapuló program határozza meg Sződliget képviselő testületének munkáját:

A NYÍLTSÁG programja: a mi célunk (ki)szolgálni Sződliget lakóit. Véget vetni a titkolózásoknak és tiszta, átlátható közéletet teremteni. Nem az itt lakók helyett, hanem az itt lakókkal együtt gondolkodni és döntéseket hozni.

A BECSÜLETESSÉG programja: nem „képviselőknek nevezett kiváltságosok” akarják megvalósítani a saját érdekeik szerint, hanem Sződligeten és Sződligetért élő, szakértő és lokálpatrióta emberek, akik a települést és annak polgárait akarják szolgálni.

A TISZTELET programja: tiszteli és nagyra becsüli azt a sokféle értékrendet, amelyet a község négy és fél ezer lakója képvisel. Tiszteli az itt élőket, legyenek bármilyen korúak, neműek, származásúak, vallásúak, vagy legyen bármilyen politikai nézetük.

A FEJLŐDÉS programja: Sződliget fejlődése, az itt élők életminőségének javítása a célja. A fejlődés – anyagi, szociális, kulturális és morális értelemben. A fejlődés, és csak a fejlődés.

A TÖKÉLETESSÉGRE VALÓ TÖREKVÉS programja: mindig, mindent lehet jobban is csinálni és szebbé, jobbá tenni a világot.

A FELELŐSSÉG programja: akik készítették és végre akarják hajtani, azok nagyon is érzik a felelősségük súlyát, de mernek felelősséget vállalni programjukért és annak megvalósításáért.

Ha Ön itt él, akkor nap, mint nap tapasztalja azt, hogy Sződligeten élni jó!

Ha Ön nem itt él, kérem látogasson el Sződligetre azért, hogy átérezze: Sződligeten élni jó!

 

Juhász Béla
polgármester