Hírek

Elérhetőségek

Kimagasló sződligeti részvétel a választásokon

Mint ismeretes, a Sződligetet is magában foglaló Pest megyei 04-es számú egyéni országygyűlési  választókerületben  a  mandátumot  a kormánypártok jelöltje, Rétvári Bence szerezte meg. Az alábbiakban a voksolás néhány sződligeti érdekességét idézzük fel.

Részvétel:

Ami az adatok közül az élre kívánkozik: településünkön kimagasló, még a relatíve magas országos és választókerületi részvételi aránynál is sokkal magasabb volt a szavazójoggal rendelkező polgárok aktivitása. A sződligeti négy szavazókörből  a  Közösségi  Házban  voksoló  01-es  számú  szavazókörben a jogosultak 82,12%-a – a 945 főből 776 – adta le voksát. A legalacsonyabb a 03-as szavazókörben volt a részvétel (73,2%), de így is települési szinten 78,1%-os volt az arány: 3511 választópolgárból 2742 élt jogával. Ez az országos adatok között - a több ezer főt számláló települések vonatkozásában - az egyik legmagasabbnak számít.

Pártlisták:

Sződligeten – a csupán pár voksot kiérdemlő „kamupártokon” kívül – hét jelölőszervezet kapott legalább több tucatnyi voksot a listájára. Érdekesség, hogy településünk lakói összességében  teljesen  megegyező  sorrendet  állítottak  fel közöttük, mint ami országos szinten is kialakult. Így a hét közül a legtöbben a Fidesz-KDNP listájára szavaztak, ám arányában  ez  elmaradt  az  országos  49,6%-tól  (Sződligeten: 1226 fő – 44,7%). Ugyancsak elmaradt a teljes magyar átlagtól a második helyezett Jobbik (országosan 19,2%, itt 17,3%).  Közelítően  ugyanúgy  szerepelt  országosan,  mint Sződligeten az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Településünkön majdnem 3%-kal volt jobb, mint összességében hazánkban máshol az LMP. Viszont a Momentum (melynek támogatásával indult Sződliget polgármestere, Juhász Béla) helyben majdnem megduplázta arányaiban az országos népszerűségi mutatóját.