Hírek

Elérhetőségek

Polgármesteri tájékoztató 2021.03.24.

Tisztelt Sződligetiek!

A mai napon megkezdtük a közterületen hagyott gépkocsik elszállítását.

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy így megoldják a tárolást, vagy „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, akkor elég az utcán hagyni, hiszen a rendőrség vagy az önkormányzat idővel úgyis elszállítja majd.

Ez így azonban nem állja meg a helyét. Erről a KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet – rendelkezik, amely
az 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

Az önkormányzat tehát nem köteles ezeket a gépjárműveket eltávolítani a közterületről, ám ha megteszi – például lakossági bejelentés nyomán –, az mindig a tulajdonos költségére történik. Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is. Ha az eltávolítástól számított hat hónapon belül a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója nem jelentkezik, az autó az önkormányzat tulajdonába kerül.