Hírek

Elérhetőségek

Tájékoztatás a télre való felkészülésről

A váci járás ügyeiben eljáró Helyi Védelmi Bizottság legutóbbi tanácskozásán részletes tájékoztató hangzott el az illetékességi területen
a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által fenntartott közutak téli kezelésére vonatkozó előkészületekről.

Tóth Attila mérnökségvezető az aktualitásokról általánosságban elmondta: a 450 km-es úthálózat döntő részét elérik, ehhez 9 saját és 4 bérelt jármű áll majd rendelkezésükre. Mint elhangzott: az utakra lehullott hómennyiségnek el kell érnie a 3-5 centimétert, mivel ilyen magasságban tudják hóekével letolni a havat. Mínusz 7 foknál nem hidegebb időben tudják a klasszikus sószórással megtisztítani a felületet, ennél zordabb hőmérsékletnél kalcium-klorid oldattal vegyítik a kiszórandó anyagot.

Természetesen ezek hatékonysága függ attól is, hogy mekkora forgalom „dolgozza be” a havas felületre, így elsősorban a nyomtávokban várható legkorábban a hómennyiség csökkenése. A felület ekkor is hó- és sónedves, ezért csúszós marad, így a megnövekvő féktávolság miatt a közlekedő gépjárművezetők felelőssége a relatív megfelelő sebesség megválasztása. Tudni kell azt is, hogy a sajnálatosan gyakori úthibák rontják a hómentesítést és síkosság csökkentést célzó beavatkozások hatékonyságát.

A közutak szükséges téli kezelése és biztonságosabbá tétele mellett rendkívül fontos, hogy fegyelmezett ingatlantulajdonosként a polgárok is megfelelően takarítsák és csúszásmentesítsék azokat a területeket, melyek kezelése az ő kötelességük.

Sződligeten a járdák, magánterületek és autóbeállók téli karbantartása az ingatlantulajdonosok feladata, így az ezeken történő balesetekért a polgárokat terheli a felelősség!