Hírek

Elérhetőségek

koronavirus

Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban

Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban

FERTŐZÉS FORRÁSA ÉS TRANSZMISSZIÓ A fertőzés fő forrása az emberről-emberre való terjedés, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.
LAPPANGÁSI IDŐ Általában 5-6 nap (2-14 nap).
FERTŐZŐKÉPESSÉG Az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de lehetséges aszimptomatikus fertőzöttek esetében is. Az új koronavírussal történő fertőződés esetén a legtöbb emberben kialakul a megbetegedés. A tünetmentesen lezajló esetek becsült arány: 13%.

Tovább »
Pandémia esetén végrehajtandó feladatok szabályozására

Pandémia esetén végrehajtandó feladatok szabályozására

Végrehajtási utasítás Sződliget Nagyközség Önkormányzatának pandémiás felkészülésének végrehajtására és egy bekövetkezett pandémia esetén végrehajtandó feladatok szabályozására

Tovább »
Koronavírus

Tájékoztató a koronavírus okozta járvány terjedésének megelőzéséről, a lehetséges védekezésről

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed! A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Tovább »