Hírek

Elérhetőségek

Testvértelepüléseink - CSIKSZENTDOMOKOS

Fekvése

Csíkszeredától 29 km-re északra, az Olt felső völgyében fekvő Szenttamással összenőtt nagyközség, a Lok és Szádakút-patakok Oltba való torkollásánál fekszik. 1967-ig Balánbánya is hozzá tartozott.

Nevének eredete

Nevét középkori Szent Domonkosnak szentelt templomáról kapta.

 

Története

Csíkszentdomokos Garadosból fényképezve
A középkorban határában vasat és rezet bányásztak. 1567-ben Zenth Domokos néven említik. Határában a Tarkő havasa alatt feküdt a középkori Tarkő falu. A falu határában a Pásztorbükknek nevezett helyen gyilkolták meg a székelyek Báthory András bíborost, erdélyi fejedelmet 1599. október 31-én. A gyilkosságért VIII. Kelemen pápa átokkal sújtotta a községet. A gyilkosság helyére 1816-ban keresztet állítottak, amely ma a templom belső falánál áll a Pásztorbükkön pedig kápolnát építettek. 1910-ben 5391 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott. A világháborúk között fejlett szövetkezeti élet folyt itt. 1944-ben a Maniu-gárda kivégzett itt 12 ártatlan magyar személyt, köztük nőket is. 1992-ben 6678 lakosából 6658 magyar és 20 román volt.

Csíkszentdomokos adatai

 

Látnivalók

Csíkszentdomokosi római katolikus templom
Római katolikus temploma 1787 és 1802 között épült a régi román kori templom helyett, melyből azonban számos műkincset őriz. Kerítése 1813-ban épült.

Szomszédságában áll a Szent Margit-ház a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek (a kongregációt alapította: Eugenie Smet) 1995-ben felépült otthona.
A római katolikus templom mellett található egykori egyházi iskola ad otthont a Márton Áron Múzeumnak.

Görögkatolikus fatemploma 1787-ből való, most ortodox templom.

A falu kőbányájában a Garados-dombon mészkövet, márványt bányásznak.

A falunak kis tájmúzeuma is van.

A községből kilátás nyílik a Nagy-Hagymásra.

Márton Áron Múzeum, Csíkszentdomokos.

Híres emberek

Itt született 1896. augusztus 28-án Márton Áron gyulafehérvári püspök, Erdély nagy fia, az erdélyi katolikus egyház nagy alakja, emlékére születésének 100. évfordulóján szobrot állítottak. 2010-ben, halálának 30. évfordulóján a templom melletti általános iskolában múzeum nyílt, amely a püspök életútját és azon keresztül a 20. századi Erdély történelmét is bemutatja.

Itt született 1909-ben Kurkó Gyárfás regényíró, politikus.

Itt született 1940-ben Baróti István Liszt-díjas orgonaművész, tanár, az esztergomi Főszékesegyház orgonistája és karnagya.