Hírek

Elérhetőségek

Javaslat a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban 2022.07.14.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület koordinálásával 12 dunakanyari település nyilatkozata, miszerint a biológiai szúnyoggyérítést támogatja, eljutott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunakanyar térségének humán ártalom szempontjából legjelentősebb csípőszúnyog lárvatenyésztő helyeinek alaptérképezése az országos szúnyoggyérítési program keretében év végéig megtörténik a katasztrófavédelem finanszírozásával.

Tekintettel a katasztrófavédelem tájékoztatására, kérem a Tisztelt Képviselő-­testületet, hogy a 45/2022.(V.20.) KT határozatot vonja vissza, hiszen a határozatban szereplő élőhely feltérképezése az év végéig megtörténik.
A vizsgálatok feltárták, hogy a régióban extrém szúnyogártalmakat okozni képes tenyészőhelyek kizárólag az ártereken találhatóak, amelyek a Duna magas vízállása esetén aktivizálódnak.

Az ártéri élőhelyek lombfedettsége miatt, azok biológiai módszerekkel való kezelése elsősorban légi granulátumos technológiával valósítható meg.
A biológiai szúnyoggyérítésre való jelentősebb arányú átállást a katasztrófavédelem által koordinált országos program is maximálisan támogatja.